Wat zijn kaarsen in glazen eigenlijk? Vast en zeker dat u ze herkent: ze staan in bijna elke supermarkt, conceptstore, koffietent, kerk – soms zelfs in het keukenkastje van uw oma. Deze ‘kaarsen in glas’ zijn precies dat: een kaars gegoten in een glazen (soms plastic) houder, vaak met een mooie of opvallende vormgeving. Natuurlijk: ze brengen sfeer. Maar steeds vaker zie ik diezelfde glaasjes – weliswaar gewassen – als drinkglas op tafel verschijnen.
Waarom zijn kaarsenglaasjes als drinkglas geen goed idee?
Bij een huisfeest of tijdens een familiebezoek in Utrecht viel het me laatst weer op: er zwerft altijd wel een leeg kaarsglas tussen de limonadeglazen. Vooral bij oudere generaties is het bijna traditie. Probleem is dat de meeste kaarsen, ook uit de supermarkt en zeker de goedkopere, gemaakt zijn van paraffine. Paraffine klinkt onschuldig, maar als het op je drinkglas achterblijft, kan het bij inname zorgen voor buikpijn, misselijkheid, verstopping, en soms zelfs een bezoek aan de huisarts. niet heel smakelijk dus.
En dan hebben we het nog niet eens over kleurstoffen, geurstoffen, zware metalen en bepaalde toxines die aan kaarsen worden toegevoegd – of tijdens het branden vrijkomen. Die blijven keurig aan het glas plakken, ook na een simpele afwasbeurt. Gooi dat in de vaatwasser — en toch riskeer je dat je volgende glas Spa met onzichtbare restjes paraffine en micro-organismen doorspekt is. Het gevolg? Kans op buikklachten, misselijkheid of, in het onfortuinlijke geval, maag- of darmontstekingen.
Belangrijk punt: deze glazen zijn meestal niet voedselveilig gecertificeerd. Alleen glazen (of plastic bekers) met een voedingsmiddelenkeurmerk zijn volgens Europese regelgeving veilig voor contact met eten en drinken. Dat logo ontbreekt standaard op kaarsenglaasjes – ze zijn simpelweg niet voor dit doel ontworpen of getest!
Kan je kaarsglaasjes ooit veilig gebruiken als drinkglas?
toch blijft de vraag terugkomen: is het echt zó erg, of kun je met een flinke schoonmaakbeurt tóch veilig een glaasje uit een oud kaarsenpotje drinken? Realistisch gezien: als u het per se wilt proberen, kies dan altijd voor een volledig glazen exemplaar (plastic is helemaal een no-go). Mijn advies is om eerst de resten van de kaars volledig te verwijderen en het glas te steriliseren. Volg deze stappen — en sla er vooral geen over:
- Laat de overgebleven was smelten met (bijna) kokend water. Gooi de kaarsresten weg zodra ze loskomen.
- Was het glas grondig met afwasmiddel en kokendheet water. Vergeet de rand en bodem niet.
- Voor echte sterilisatie: dompel het schone glas minimaal 10 minuten onder in kokend water, bijvoorbeeld in een grote pan. Let op je vingers – dat glas blijft lang heet.
- Nog een keer naspoelen en goed laten drogen. Zie je toch nog vettige aanslag? Doe het dan gerust nog een keer over.
Zelf raad ik tóch een glas uit de winkel aan. Want: foodgrade glas vind je bij HEMA, Blokker of zelfs de kringloop, voor nog geen euro. Je krijgt er geen naweeën van – en kunt vol vertrouwen “proost” zeggen.
Tot slot
Even samengevat: kaarsenglaasjes opnieuw gebruiken als waterglas lijkt duurzaam, maar het risico op onzichtbare paraffinerestjes, toxines en niet-uitgelegd voedselveiligheidsbeleid is in mijn ogen de moeite niet waard. In 2025 zijn er genoeg duurzame, veilige alternatieven in de buurt. Gun uzelf en uw gasten gewoon een echt glas – uit voorzorg én uit comfort.