Bananen zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Of u ze nu gebruikt voor een snelle smoothie, als snack onderweg of – geef toe – in uw havermout. Eén probleem: ze worden razendsnel bruin. En zeg nou zelf, niemand wordt blij van zo’n slappe banaan, toch?
Het lijkt misschien logisch om bananen in de koelkast te leggen of gewoon naast de appels in de schaal op het aanrecht te laten liggen, maar dat blijkt juist averechts te werken. Dan zijn ze vaak binnen een paar dagen al niet aantrekkelijk meer. Gelukkig is er een verrassend simpele truc die uw bananen langer vers en geel houdt.
Hoe zorgt u ervoor dat bananen niet (te snel) bruin worden?
- Hang bananen aan een haakje – jawel, écht. Hierdoor kan de lucht rondom de bananen circuleren en raken ze elkaar niet, wat het rijpingsproces aanzienlijk vertraagt.
- Door ze te hangen, verkleint u de kans op drukplekken. die lelijke bruine plekken op de schil ontstaan vaak door het liggen in een fruitschaal.
- Bananen stoten van nature ethyleengas uit, een stofje dat het rijpen versnelt. Door ze op te hangen bijten ze zichzelf (en andere vruchten) minder snel in de staart – handig voor wie graag tegelijk appels en peren in huis heeft.
Nog een pluspunt: opgehangen bananen trekken minder snel fruitvliegjes, mieren of ander ongedierte aan. Zeker in de zomer is dat een verademing, vooral als uw keuken een tijdje in de zon staat.
Waarom geen koelkast of fruitschaal?
Het klinkt tegenstrijdig, maar de koelkast is echt verboden terrein voor bananen. In de kou wordt de schil namelijk snel zwart, terwijl de binnenkant (meestal) goed blijft – al ziet het er minder fris uit.
Laat bananen dus vooral buiten de koelkast. In een fruitschaal op elkaar hopen bananen en ander fruit samen. Daardoor worden ze sneller beurs en nemen ze elkaars ethyleengas over, waarmee het proces van ‘overrijp’ gaan alleen maar versneld wordt.
Praktische bananen-hacks die in Nederland werken
- Bananenhangers zijn inmiddels bij Blokker, HEMA en online volop te koop – goedkoop en handig. overweeg zo’n accessoire!
- Nog geen haak? Prik een grote spijker in een houten balk of gebruik een S-haak aan een keukenkastje. Werkt net zo goed.
- Heeft u toch te veel rijpe bananen? Pel ze, doe ze in een boterhamzakje en vries ze in voor de volgende smoothie. Of maak er bananenbrood van – Google staat vol goede Nederlandse recepten (en altijd lekker bij de koffie).
Dus: wilt u écht langer genieten van uw bananen? Hang ze op – zo simpel kan het zijn. En geloof me, als u het eenmaal geprobeerd heeft, doet u nooit meer anders.